Notícies

Aielo de Malferit celebra la primera edició del Festival Folklòric d’Intercanvis de Danses

Aielo de Malferit celebra la primera edició del Festival Folklòric d’Intercanvis de Danses

 

 

El Festival tindrà lloc el 2 de juliol i participarà el col·lectiu de danses local i la “Asociación Folclórica Virgen de las Cruces de Daimiel”

El proper dissabte 2 de juliol la localitat valenciana acollirà el primer Festival Folklòric d’Intercanvis de Danses. Un Festival on els col·lectius participants posaran en escena els seus balls i música tradicional, acompanyats per rondalla i mostrant la pròpia indumentària.

A l’esdeveniment, que tindrà lloc a les 20 hores a la Plaça Palau de la Capital Cultural Valenciana 2022, participarà l’associació local organitzadora la Solana, Grup de Danses i la “Asociación Folclórica Virgen de las Cruces de Daimiel” de Ciudad Real, amb l’objectiu de potenciar i dinamitzar la cultura popular valenciana, i alhora potenciar l'intercanvi amb folklores d’altres regions.

Els orígens de tots dos són semblants, fou en 1982 quan un grup d’entusiastes creuen en la necessitat de traure a la llum, preservar i continuar les tradicions musicals i de dansa que tradicionalment es feien al poble. Mentre el grup aieloner va deixar la seua empenta als deu anys (1992) i la va reprendre a partir de 2016, l’associació de Daimiel ha perdurat en el temps i compta amb 40 anys de treball (1982-2022).

El repertori de balls de “Asociación Folclórica Virgen de las Cruces de Daimiel” és extens:  Jotes, Fandangos, Rondenyes, Seguidilles, Manxegues, Meloneres, pregons, cançons de Nadal, de Ronda, “Mayos”, etc. El repertori de la Solana, Grup de Danses va augmentant any rere any, omplint-se de jotes, per la de l’ ú, fandangos, copeos, boleros, ... sense oblidar la Dansà amb la seua pròpia “cadena”, la Jota i l’ U d’Aielo.

Mentre la Solana ha ballat per la Comarca de La Vall d’Albaida, principalment al poble, “la “Asociación Folclórica Virgen de las Cruces de Daimiel” ha participat en festivals regionals, nacionals i  internacionals, representant al poble i també a Castella la Manxa. En 2019, va organitzar junt a la Federació Castellano Manxega de Asociaciones de Folklore, las XXII Jornadas de Folklore, reunint a 350 persones. Al llarg del temps han editat un casset, dos CD´ i han participat en publicacions diverses.

En la actualitat, els dos grups tenen Escola de Danses, els manxecs, a més a més de música.

Enguany tenen grans propostes, els de Daimiel: fer “Baile de Ánimas” febrer, la trenta- tres edició del Festival de Mayos, el vint-i-cinc Festival Nacional de Folklore “Ciudad de Daimiel” el 30 de Julio i la cinquanta edició del Festival Folk “Tablas de Daimiel” el 14 i 15 d’octubre de 2022. Els  d’Aielo de Malferit a més de les ja fetes, tenen previst: una Dansà per les Festes, acompanyant al  I CANT D’ESTIL I GUITARRÀ per a l’1 d’agost, la participació a l’aplec de danses de la Vall d’Albaida que enguany es fa a Agullent al setembre, altra actuació amb motiu del dia dels valencians al 9 d’Octubre, una gravació per enregistrar el treball que s’està fent i els saraus i combois que es presenten.

El desig compartit dels dos grups expressat en paraules manxegues és: 

soñemos bien y bonito y que nunca decaiga el ánimo por celebrar, por conocernos, por coincidir y probar lo divertido y emocionante que puede llegar a ser formar parte de algo tan interesante y tan nuestro como el Folklore, como se rescata una perdida tradición, como se mantiene algo para que no caiga en el olvido y sobre todo el sentimiento y la satisfacción por hacer algo por nuestro pueblo, nuestra cultura, algo impagable y que solo puede apreciar la persona que forma parte de ese sueño y que merece cumplirse.”

 

Per la seua banda La Solana, Grup de danses,  agraeix a la Asociación Folclórica Virgen de las Cruces de Daimiel  la seua participació en este projecte com és el I FESTIVAL FOLKLÒRIC D’INTERCANVIS DE DANSES  que es realitzarà aquest 2 de juliol a la Plaça del Palau.

 


Últims bans

Últimes notícies

Agenda