Notícies

Aielo de Malferit retrà homenatge a les víctimes de l’Holocaust Paulette Weil Grumbacher i Miguel Belda Belda

Acte de col·locació d’Stolpersteine a Aielo de Malferit

Aielo de Malferit retrà homenatge a les víctimes de l’Holocaust Paulette Weil Grumbacher i Miguel Belda Belda

 

Els stolpersteine són xicotets monuments que l’artista alemany Gunter Demning ha creat per mantenir viva la memòria d’aquelles persones que patiren les conseqüències dels camps d’extermini nazi.
Es tracta de xicotets cudols coberts d'una fulla de llautó on es graven les dades essencials de la persona que ha segut víctima dels camps nazis
Aquestes llambordes aturen al vianant per cridar la seua atenció. S’ha de fer una genuflexió, per vore i llegir el que hi ha escrit. D’aquesta manera es ret un xicotet reconeixement i ens obliga a pensar en la persona desapareguda, assassinada, torturada.

Es tracta doncs de crear xicotets espasi de memòria, a més a més ens permet promoure coneixement sobre el que va suposar els camps d’extermini nazis, quines persones el varen patir i per què.
En el cas de les víctimes d’Aielo de Malferit trobem dues particularitats significatives. Per una part aquestes pedres de la memòria identifica aquesta violència envers les dones i a més a més jueves però també evidencia la deportació d’aquells que defensaren la primera experiència democràtica a l’estat espanyol.
Aquestes llambordes ens permetran establir un nexe entre la particularitat i experiència d’aquestes dues persones, però també del col·lectiu al que formaven part atenent a la importància d’analitzar, reflexionar i estudiar els fets que els identifica.

Aquestes pedres de la memòria, com s’ha dit, creen espais de memòria i a la vegada ferramentes que par utilitzar des de l’educació formal i informal. D’aquesta manera es podrà abordar aquesta qüestió des de l’escola, des dels instituts i associacions juvenils sobretot, però també des del moviment associatiu cultural i principalment desenvolupant polítiques públiques que facen possible iniciatives com aquesta.

Aquestes dues persones són Miguel Belda Belda que va romandre a Mauthausen i Gusen i Paulette Weil Grumbacher a Auschwitz. Paulette era francesa, hom la pot considerar valenciana i aielonera d’adopció. Amb aquestes llambordes, Aielo s’incorpora al projecte internacional dels stolpersteine. Aquest home i dona també tenen en comú que tots dos varen sobreviure als camps nazis.
Aquestes llambordes incorporen en els espais habitats d'Aielo de Malferit dues històries que han estat durant anys silenciades i que ara formaran part de la quotidianitat. Afortunadament la recerca realitzada per Guillem Llin tenim coneixement de la història de Miguel Belda Belda i el mateix ens ocorre amb la tasca divulgativa de Mariló Sanz envers Paulette esposa de Amalio Juan Requena
Des d’aquesta perspectiva, l’Associació Memorial Democràtic de la Vall d’Albaida i atenent als seus estatuts considera important el desenvolupament d’aquestes iniciatives perquè cal donar suport a les administracions locals alhora de desenvolupar iniciatives relacionades amb la memòria democràtica.

Des del Memorial Democràtic de la Vall d’Albaida apostem, entre altres, per estimular i protegir aquelles manifestacions artístiques que faciliten la recuperació, el manteniment i la transmissió de la memòria democràtica.

La col·locació d’aquestes pedres de la memòria a Aielo i a la Vall fa possible la seua incorporació a eixa manifestació escultòrica internacional i mundial que juntament amb les que s’han col·locat a Ontinyent, a poc a poc va recuperant-se la memòria dels veïns de la Vall d’Albaida que varen ser víctimes dels camps nazis, creant així els espais de memòria democràtica comarcal
Considerem important que aquesta iniciativa siga duta a terme per la resta de pobles de la Vall d’Albaida però sobretot amb un a clara intenció de difondre entre els xiquets i xiquetes i la població més jove els valors de la tolerància, pluralisme, ciutadania, llibertat i drets humans fent extensible aquesta difusió també als col·lectius i organitzacions cíviques i socials de la comarca.

El proper 27 de gener tenim una nova oportunitat que no s’ha de deixar passar per reivindicar aquets valors amb la col·locació a Aielo de Malferit de dos stolpersteine. Aquest dia es recorda és fa memòria de les víctimes de l’holocaust com ho varen ser, en aquest cas, Miguel Belda Belda i Paulette Weil Grumbacher.

Col·lectiu MEMORIAL DEMOCRÀTIC


Últims bans

Últimes notícies

Agenda